Szalvétagyűrű

A szalvétagyűrűk – időnként szalvétatartóknak is nevezik – az európai polgárság, a gazdag közép-felső osztály találmánya. Először Franciaországban jelentek meg, mintegy 1800 körül, és hamar elterjedtek a polgárság körében. Igen, a franciaok találták ki ezt a gyönyörű asztaldíszítést, jó hír minden Franciaországot szerető ember számára.

A szalvétagyűrű célja elsődlegesen az volt, hogy a különböző gyűrűkkel megkülönböztessék a szalvétákat tulajdonosuk szerint

Egyes családok kifejezetten használtak naplókat, melyekbe feljegyezték, ki melyik gyűrűhöz tartozik. Így nem fordulhatott elő az, hogy valaki egy másik családtag szennyezett kendőjével törölje meg az arcát.

Egyedi szalvétagyűrűk

Különböző emberek és családok hamarosan saját, egyedi tervezéseket dolgoztak ki, hogy megmutassák gazdagságukat és presztízsüket barátaiknak és vendégeiknek. Különböző anyagokat használtak. A leggyakoribb gyűrűk ezüstből készültek, de mások csontból, fából, gyöngyből, porcelánból, üvegből és más anyagokból készültek. Hamarosan a szalvétagyűrűk használata az egész nyugati világban elterjedt. Azóta az elegáns étkezések szerves részét képezik.

Két különböző fajta szalvétagyűrű van. A szokásos szalvétagyűrű a legegyszerűbb. Egyszerű gyűrű alapú kialakítással rendelkezik.

A figurális gyűrűvel kezdődik az igazi luxus. A figurális gyűrűn a szalvétagyűrű egy kis figura vagy szobor része lehet, amely bármilyen alakú vagy motívumú lehet. Például a mi rusztikus pillangó szalvétagyűrűnk egy gyönyörű pillangót ábrázol, amelyet zománcos fémekből készítettek, és több ékszerrel díszítettek.

Egy szalvéta az öledben marad mindaddig, amíg ülsz és eszel. Ha egy pillanatra el kell hagynia az asztalt, és mások még esznek, a szalvétája a helyére kerül, amíg vissza nem tér.

Szalvétagyűrűk
Szalvétagyűrű

Viszont az évszázadok során, a tisztálkodás és étkezési szokások változásával, a szerepük megváltozott. Ma már a legtöbb esetben inkább díszítőelemként szolgálnak az asztali dekorációban, és sokféle anyagból és mintával készülnek. Az egyedi tervezésű és gravírozott gyűrűk népszerű ajándékok lehetnek, pl. keresztelőn, esküvőn, vagy bármilyen más ünnepi alkalomra.

Visszatérve a kezdetekhez, az eredeti funkciójuk miatt a használatuk nem volt szokatlan a mindennapokban sem. Egyes családok kifejezetten használtak naplókat, melyekbe feljegyezték, ki melyik gyűrűhöz tartozik. Így nem fordulhatott elő az, hogy valaki egy másik családtag szennyezett kendőjével törölje meg az arcát.

Akárhogyan is használják, a szalvétagyűrűk egyszerű és elegáns módját jelentik annak, hogy az asztal dekorációját feldobják. Válasszunk olyan mintákat és anyagokat, amelyek megfelelnek az egyéni stílusunknak és az adott alkalomnak, és élvezzük a kényelmet, amit a tiszta és rendezett asztali környezet nyújt.

A szalvétagyűrűk segítségével nagyon szép és tetszetős motívumokat hajtogathatunk a szalvétákból. Legyen szó akár egy családi esemény, vagy egy ünnepi étkezés alkalmából.

Modern szalvétagyűrűk

Manapság a szalvétagyűrűk az elegáns terítéket sugallják, és hozzájárulnak az asztal díszítéséhez, és emelik az étkezés élményét. Jelenleg az interneten szinte bármilyen szalvétagyűrűt meg lehet vásárolni, akár pár ezer forintért vehetünk 12 db-t. Persze lehet egyedi darabokat is vásárolni, vagy olyan készletet, ami csak egy kicsit tér el egymástól, hogy megkülönböztető legyen a használója.

Modern szalvétagyűrű
Modern szalvétagyűrűk